2010. október 5., kedd

Krumplipüré

Mostanában meglepödtem, mert kiderült, hogy sokan tasakból készítenek krumplipürét. Pedig az igazi nagyon egyszerü és finom. De persze, ha kevés az idö jó lehet a másik is.
A krupli- vagy burgonyapürének nem muszáj egyhangúnak lenni. Többféle változatban is elkészíthetjük:

Alap hozzávalók:
burgonya
víz (amennyi a felszeletelt burgonyánkat ellepi)
tej
tejföl
vaj vagy margarin


Elkészítés:


Sós vízben megfözzük a felkockázott burgonyát. Ha a burgonya szétnyomható, akkor óvatosan leöntöm a vizet. Teszek  hozzá tetszés szerint tejet, tejfölt és vajat. Van aki csak tejjel csinálja, az is finom, de a tejfölös, vajasnak kicsit több íze van. Vigyázzunk nehogy túl híglegyen az "adalékoktól". Igazság szerint én tejet ritkán teszek bele, mert nem mindenki szereti.

VARIÁCIÓK


Fokhagymás krumplipüré


Mikor készen vagyunk az egésszel keverünk bele egy pár gerezd reszelt fokhagymát. Ez még hidegen is nagyon finom. Hidegtálon vagy elöételnek is láttam már.

Répás-krumplipüré


A krumplival megfözzük a répát is. Aztán minden úgy van, mint az alap receptben. Ezt lehet variálni akár brokkolival is. Répával kicsit pirosas lesz a pürénk, brokkolival zöld.

Parmezános krumplipüré


Nagyon finom a püré, ha még mikor melegen elkészítettük, parmezán sajtot reszelünk bele és jól összekevergetjük. Esetleg még kicsit a tüzre is vissza rakhatjuk. De csak kis lángon és rövid idöre!

Gombás krumplipüré


A gomba kedvelöknek nagyon ajánlom. A kész püréhez vajban párolt, alaposan meg paprikázott és borsozott, champion gombát keverünk.

Krumplipüré édesköménnyel


A püréhez apró csíkokra szeletelt, vajban párolt édesköményt adunk. Ezt nem muszáj hozzákeverni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése